7 ZNAKOV, DA SI POD STRESOM IN IZGOREVAŠ

7 ZNAKOV, DA SI POD STRESOM IN IZGOREVAŠ

Vsi so imeli  ali še imate TISTO ENO  službo. Tisto, kjer se še pozno ponoči ubadate z maili in poskrbite, da uredite vse kar je vaš šef zahteval – last minute.

Po končanem šolanju je veliko mojih delovnih mest vključevalo administrativne naloge, velikokrat v okolju, ki je bilo vse prej kot idealno. Kot nekdo, ki se vedno trudi, da naredil stvari pravilno, je bila raven krutosti, ki sem jo doživela pri nekaterih svojih šefih, dovolj, da je v moje življenje prinesla  stres, pritisk, obup. Kar nekaj časa je trajalo, da sem storila korak in si »ustvarila« službo, ki me polni in osrečuje. Toda slaba delovna klima iz preteklosti me je preganjala še nekaj časa.

V najtežjih obdobjih sem bil prekomerno utrujena, duševno in energetsko blokirana in imela sem težave s spanjem. Omedlevica, srčne palpitacije, redne vrtoglavice in slabost so bile del vsakdana. Kvaliteta življenja pa na psu.

Te dni vem, da je pomembno poslušati znake telesa in duše.

Če se srečuješ s podobnimi simptomi, preobremenjenostjo, stresom, je tukaj nekaj opozorilnih znakov, ki jih ne smeš spregledati.

 1. SKRITA DEPRESIJA
  • Ta simptom je pogost in očiten, in kar je najpomembnejše - nediagnosticirana depresija ti lahko resno ogrozi življenje.
  • Če opažaš, da je težko vstati iz postelje ali da preprosto ne čutiš več veselja, razmisli o posvetu z zdravnikom. Kortizol, stresni hormon, se v času kroničnega stresa zviša, dopamin, ki pozitivno vpliva na vaše razpoloženje, pa upočasni. Volje do življenja je vsak dan manj.
    
 2. BOLEČINA V PRSIH
  • Se ti zdi, da imaš srčni infarkt? Lahko gre samo za stres.
  • Seveda je pomembno poznati znake srčnega infarkta - še posebej, ker so znaki pri moških kot ženskah različni. Toda bolečine v prsih, ki so lahko grozljive, so zelo pogost simptom stresa. Povezava med stresom in sicer nepojasnjeno bolečino v prsih se nenehno preučuje. Presenetljivo je, kaj lahko stres naredi telesu.
    
 3. POGOSTI PREHLADI IN BOLEZNI
  • Pogosto zboliš? Do tega lahko pride, ker preveč trdo delaš.
  • Povečanje obolenj se lahko pojavi zaradi kroničnega stresa. Stres dobesedno oslabi  sposobnost imunskega sistema  za boj proti virusom in bakterijam. Torej, ne počuti se slabo če si vzameš proste dni, ko jih potrebuješ za svoje duševno zdravje. Če ne, jih lahko naslednji teden uporabiš za naslednji prehlad.
    
 4. POMANJKANJE SPOLNE SLE
  • S svojim spolnim nagonom se lahko marsikaj zaplete, vendar je stres pri delu velik.
  • Te dni nas veliko stresa vzame domov s seboj. Stres lahko uniči tvoj libido. Kot posledica, se pojavijo težave v partnerstvo, ki pa se jih da popraviti, če se odločimo obvladati stres.
    
 5. POZABLJIVOST
  • Imaš kdaj enega tistih dni, ko ste veš čas iščeš telefon, ki je bil ves čas v trobici ali žepu?
  • Delovni stres povzroči veliko takšnih trenutkov, pozabimo pa tudi na pomembne stvari - kot so obletnice ali družinske obveznosti. Pri kroničnem stresu se naši možgani osredotočajo na napačne podrobnosti. To še posebej velja, če smo utrpeli travme, saj naši možgani ne bodo pustili, da bi pozabili na negativne stvari.
    
 6. IZOSTANEK MENSTRUACIJE
  • Da, stres lahko vpliva celo na menstruacijo. Običajno nam lahko obisk ginekologa pomaga, da se vrnemo na pravo pot.
    
 7. ZAKRČENOST IN NAPETOST V MIŠICAH
  • Ko se počutimo napeti, smo napeti.
  • Napetost mišic se zgodi, ko se naše telo fizično počuti pod stresom. To je najpomembnejši simptom stresa in eden najbolje obvladljivih simptomov.
  • Če vključiš nekaj raztezanja čez dan, se dnevno gibaš na svežem zraku in si privoščiš masažo, se lahko simptomi hitro izboljšajo.

 

Poskušaj si  načrtovati čas za meditacijo, sprostitev, gibanje, preden se te lotijo kronične težave, bolečine ali bolezni zaradi stresa.

 

PREPROSTE REŠITVE ZA OBVLADANJE STRESA IN SPROSTITEV

Poskusite najti zdrave mehanizme za spopadanje s stresom, da ne bo vplival na tvoje zdravje. Vzemi si čas za redno telesno aktivnost ali nadzorovano vadbo, pojdi na sprehod, bodi čim več v naravi, meditiraj ali se posluži avtogenega treninga.

 

SPROSTITVENA VADBA

Pomaga ti lahko nadzorovana, ki načrtno odpravi tvojo zakrčenost, bolečine v sklepih in nemir. 

Skozi gibanje postanejo mišice prožne, telo bolj gibko in funkcionalno in izboljša se krvni in energetski pretok. Izločajo sem horomni sreče in počutje se izboljša.

Več o nadzorovani vadbi si lahko prebereš tukaj: VADBA

 

MEDITACIJA, AVTOGENI TRENING, COACHING

Čudovite in preproste tehnike za umiritev in obvladovanje stresa so redne meditacije in avtogeni treningi. Najbolje je, da so na začetku strokovno vodeni, saj ti le-to omogoča resnično načrtno umiritev. 

Prav tako ni narobe se o težavah pogovoriti s strokovnjakom, ki ti pomaga ponovno najti rdečo nit, zadovoljstvo in skupaj s teboj nastavi plan izboljšanja počutja in obvladovanja stresa.

Več o tem preberi tukaj: AVTOGENI TRENING

 

In ne pozabi - TAKE IT EASY, v službi ti nihče ne bo postavil spomenika. ;)

 

 

 

 

 


slika slika
myindriya

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani!Politika zasebnosti