Masaža z žogico: efektivno nad bolečine v mišicah

Masaža z žogico: efektivno nad bolečine v mišicah

Preberi kako lahko preprosto sprostiš zategnjene mišice od sedenja ali kako omiliti bolečine v utrujenih in od dela obremenjenih mišicah. Ne, ni potrebno biti teniški »profi« za uporabo teniške žogice. Žogica je izredno dober pripomoček tudi brez teniškega loparja. Izredno preprosta samopomoč za bolečine v mišicah, kjer ne potrebujete drugega kot malo volje in gravitacijo. Žogica za tenis je posebej poceni, priročno, prenosno orodje za samo-masažo, ki ga lahko uporabite na “vozlih” v mišicah.

 

KAKO MASAŽA Z ŽOGICO ZMANJŠA BOLEČINE

Osnovna ideja masaže s teniško žogico ali masaže s katerokoli žogico je pritiskati na trdo ali boleče mesto v mišici tako, da nanj pritisnemo žogo, ki jo pritisnemo na telo, se naslonimo ob steno ali nanjo ležemo na tla. Bistvo je, da z žogico dosežete mesta, ki jih preprosto ne morete doseči z rokami. Na vadbi večkrat uporabim kot pripomoček žogice. Začudenje vadečih je seveda veliko, saj ni najbolj jasno kaj dejansko bomo počeli. Sprostitev in veselje pa potem toliko večje.

 

BREZ STISKANJA ZOB

Cilj masaže je vsekakor sprostitev. Gre za varno in neškodljivo masažo, a vendar prilagodite pritisk na boleče mesto. Če stiskate zobe in ob tem delate grimase, ni najbolje. Najdite tisto območje »prijetne bolečine« in se zmasirajte.

 

KAKO ZAČETI

Lahko ležete na tla ali se naslonite na steno. Na mesto, ki ga želite zmasirati položite žogico in se naslonite nanjo. Največkrat se za začetek priporoča naslon na steno, saj omogoča boljšo kontrolo nad pritiskom na boleče mesto. Če ste naslonjeni na steno, stopite s stopali malenkost naprej in preverite, da vam ne drsi pod stopali. Spuščajte se po žogici dol in gor, tako da krčite noge v kolenih. Ko prilagodite položaj in pritisk, se čim bolj sprostite in počakajte, da se občutek zbledi na približno osemdeset odstotkov prvotne intenzivnosti in pričnite z nežnimi gibi. Počasi prične napetost popuščati. To lahko traja od deset sekund do nekaj minut.

 

KAJ PAZITI

Obdelajte le nekaj vozlov naenkrat, začnite z najslabšimi točkami. Premaknite in raztegnite mišice po sprostitvi vsakega vozla. Ne obremenjujte mišic neposredno po masaži.

 

KAKO SE MASIRATI

Stopala

Stopite z enim stopalom na žogico. Zakotalite jo pod peto. Ohranite kolke čim bolj ravne, če vas daje ravnotežje se zmasirajte sede. Začnite s stopalom drseti po žogi naprej in nazaj. Ustavite se na mestih kjer zaznate napetost in prenesite še več teže na žogico.

Zadnjica

 

Sedite na žogico, roki imejte v opori zadaj in pokrčite noge. Eno nogo zravnajte in dvignite od tal ter se premikajte po žogici. Ponovite še na drugi strani.

Hrbet

Ob steni: Najlažje bo, če dve žogici zapakirate v nogavico. Tako se žogici med masažo ne bosta Izmuznili in padli na tla. Stojte ob steni, postavite nogavico z žogicami med hrbet in steno in se naslonite nanje. Začnite s premiki navzgor in navzdol, tako da upogibate noge. Na tleh: lezite na žogici. Pustite teži telesa, da vas spusti navzdol, medtem ko teniška žogica na določenih točkah pritiska na hrbet. Žogici razporedite na ledveni del, v razmahu približno 1 cm proč od hrbtenice. Nežno se premikajte ali samo ležite na žogicah in se premikajte po hrbtu navzgor.

Vrat, ramena, prsne mišice

Z rokami krožite po mišicah vratu, ramen ali prsnih mišic, kjer čutite napetost. Za sprostitev vratnih mišic lahko, leže na tleh, položite žogici za glavo in premikate glavo levo in desno ter naprej in nazaj dokler se ne sprostijo vratne mišice. Določeno mesto masirajte 2 – 4 minute, pri čemer naj bo pritisk na točke nežen, a konstanten, občutek prijeten in ne boleč. Teniška žogica deluje zelo dobro za zgoraj navedene vaje, vendar jo lahko uporabite kjerkoli, … no, morda ne za obraz… Poslušajte svoje telo in se ustavite, če se vam kaj zdi “ne prav”.

 

Avtorica članka: Mateja Žagar


myindriya

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani!Politika zasebnosti