Ne hiti v preobremenjenost. Ustavi se!

Ne hiti v preobremenjenost. Ustavi se!

Kako pogosto si rečemo "kam je šel teden" ali "o, moj bog, je že oktober. Kam beži čas?"

Priznajmo si - živimo v svetu, v katerem se zdi, da se vse premika hitro. Vse skupaj postane resno, ko nas to začne obremenjevati.

Naš način in tempo življenja se povečuje in roko na srce, povozil je večino.

Če si vzamete minuto in opazujete ljudi okrog sebe – večina gleda v tla, hiti, je zadirčna ali zamorjena. Pomembni opravki in obveznosti nas stiskajo v kot in nam brišejo nasmeh z obraza.

Zaradi te naraščajoče hitrosti se mnogi počutijo bodisi nenehno pod stresom, močno utrujeni ali doživljajo kombinacijo obojega.

Preobremenjenost je postala trend. Pa je to res naravno? Pomaga, če se prepričujemo, da tako pač je.

Kaj je edino kar nas lahko vrne k sebi?

 

Lekcija narave

Zagotovo nisem imuna na to, da se nebi ujela v hitro vrteče se kolo sodobnega življenja. A je moja protiutež povezovanje z naravo, ki mi z leti postaja vedno bolj pomembno.

Ne glede na to ali potrebujem čas za sprehod po gozdu, opazovanje mravljic, ki pridno migajo ali, da tiho sedim in gledam sončni vzhod ali zahod, ležim na hrbtu v travi in opazujem oblake - trenutki v naravi ponovno povežejo moje srce, telo in um s pravim ritmom življenja. Ritem in hitrost, ki je naravna. Živeti počasneje.

Ko opazujem naravo,  vidim, da narava ne hiti. Je potrpežljiva in neomajna ne glede na vse kar ji počnemo. Ko spet stopim v korak z njo, čutim, da se moje telo sprosti, zbistri se um in srce se odpre.

V trenutkih, ko zadiham zase se spomnim,  kaj je v življenju najbolj pomembno. Ponovno mi uspe vzpostaviti smiselne povezave - z ljudmi, s sistemom, z delom, s seboj in svetom.

Razlogi, zakaj hitimo

Včasih moramo hiteti. Mogoče moramo pravočasno priti na sestanek ali imamo pomemben rok, da nekaj pravočasno končamo, a večino časa hitenja resnično ne potrebujemo.

Pogosto hitimo zaradi neprijetnih notranjih pritiskov (perfekcionizem, previsoka pričakovanja) ali zaradi zunanjih vplivov okoli nas (kot so pričakovanja drugih).

Se izgubi naša organiziranost in se izgubimo v nerealni svet odločanja o tem kaj in koliko zmoremo in želimo narediti.

 

Kako se umiriti?

Edini odgovor je zavedanje danega trenutka. Čuječnost. Umiritev dihanja in relfeksija dogajanja v in okrog nas.

Za začetek se preprosto zavedajte, kdaj hitite. Opazite, ko se začne stres. Zaznajte notranje dogajanje, ki vas sili v stres.

Drugič, ko drugi pritiskajo na vas, preverite, ali lahko vzamete premor, da razmislite o tem, preden se dogovorite ali si nakopate stvari, zaradi katerih hitite, se obremenjujete ali celo tekmujete.

Zavedajte se tudi, kdaj se vas loti hitenje. Spremenite način načrtovanja, če se v načrte silite in potiskate naprej.

 

Čas za počitek

Najpomembneje je, da si poskušate vzeti čas za počitek v sedanjem trenutku. Dovolite si, da uživate v trenutkih sprostitve, kjer vam ni treba hiteti in se nikamor odpraviti. Prepustite se.

Če lahko, si vzemite nekaj časa, da se ponovno povežete z naravo, naj vas nauči potrpežljivosti, prisotnosti in veselja do upočasnitve. Naj vas opomni, kako živeti s pravo hitrostjo življenja.

Zadihajte s polnimi pljuči in živite trenutek!

 

Pridruži se na sprostitvi:


slika slika
myindriya

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani!Politika zasebnosti