PILATES JE VEČ KOT LEŽANJE NA BLAZINI IN DIHANJE – miti in resnice

PILATES JE VEČ KOT LEŽANJE NA BLAZINI IN DIHANJE – miti in resnice

Dajmo razbiti nekaj mitov in potrditi nekaj dejstev o vadbi pilatesa. Preprosto in razumljivo, za vsakogar. O tem zakaj pilates ni le ležanje na blazini in dihanje, kaj je namen pilatesa in kaj so dejstva in prednosti.

 

PILATES JE SAMO LEŽANJE NA TLEH

Pilates je in bo za nekatere večna uganka. Za nekatere je popolna neznanka, nekateri ga celo povezujejo z letali (Pilatus).  Med tistimi, ki pa vedo, da naj bi šlo za vadbo, pa se še vedno najdejo ljudje, ki menijo, da je pilates preprosto ležanje na tleh, brez učinka. Večina tudi misli, da je to oblika joge, čeprav je res, da lahko najdemo podobnosti. Pa vendar je pilates popolnoma drugačen.

KAJ JE PILATES

To, stoletje staro metodo, je razvil Joseph Hubertus Pilates. Metodo, najprej imenovano Kontrologija, je razvil v lastne namene, da se okrepi in ozdravi. Pilates je bil namreč precej bolehen človek. Med drugo svetovno vojno, je pričel poučevati tudi druge, predvsem bolne ljudi in na posteljo prikovane vojake, ki so to sprejemali kot neke vrste fizioterapijo.

V 1920-ih se je Pilates preselil v Ameriko, kjer je odprl svoj prvi uradni studio, ki se je nahajal v isti stavbi kot New Yorški balet. Kar je dalo tej posebni vadbi in Pilatesu še dodaten navdih in zagon za širitev svoje metode. Tako je Pilates vse do svoje smrti poučeval in predajal to vadbeno metodo, ne samo športnikom in plesalcem, temveč tudi ljudem, ki so pričeli spoznavati prednosti te vadbene tehnike. Pravi sloves pa je doživel šele po svoji smrti, saj se je vadba pilatesa bliskovito povzpela navzgor, po lestvici vadbenih trendov. In tako je še danes.

https://myindriya.com/wp-content/uploads/2018/09/POP-Pilates-Class-_-400x400.jpg

DEJSTVA IN PREDNOSTI PILATES VADBE

 1. JE VADBA ZA CELO TELO. Res je poudarek na jedru oz. centru telesa, vendar generalno razvija moč telesa – celostno. Redna vadba namreč zagotavlja, da se posamezne mišične skupine ne okrepijo in razvijejo preveč oziroma premalo. Pilates zagotavlja mišično ravnovesje, hkrati pa povečuje gibljivost mišic in sklepov.
 2. POVEČUJE ZAVEDANJE LASTNEGA TELESA. Preusmerjena pozornost na gibanje in izvedbo dovršenih gibov, v kombinaciji z dihanjem nam predstavlja izziv. Te povezave, med umom in telesom, se z redno vadbo, vedno bolj zavedamo tudi v vsakdanjem življenju in pri gibanju.
 3. JE PRIMEREN ZA VSAKOGAR. Ne glede kakšna je vaša trenutna kondicija, počutje ali fizična pripravljenost – pilates se kot vadba v celoti lahko prilagodi na zahtevnost, ki vam trenutno ustreza. Več tisoč vaj in modifikacij namreč omogoča, da je ta vadba lahko kot ustvarjena za vas. Za dosego tega namena je nujno potrebno, da se vadbe lotevate pod ustreznim strokovnim vodstvom in v manjši skupini. Koncentracija na globokih mišicah trupa in primerna postavitev ter izvedba gibov v posameznih vajah, namreč omogočajo, da napredujete varno, a vseeno z izzivom.https://myindriya.com/wp-content/uploads/2018/09/pilates-naslovna.jpg
 4. POVEČA GIBLJIVOST. Preprosto povedano, z vsakim gibom boste izvedli določeno krčenje mišice, medtem, ko se bo druga mišica raztezala. Veliko vaj v pilatesu zajema lastnosti za povečanje gibljivosti.
 5. IZBOLJŠA TELESNO DRŽO. S povečano močjo in okrepitvijo stabilizatorjev in razumevanjem izvedbe posameznega giba pri neki vaji, se izboljša tudi telesna drža posameznika. Dobra telesna drža je namreč odraz dobre postavitve telesa, ki ga podpirajo okrepljene globoke mišice trupa, stabilizatorji.

Prednosti pilates vadbe je mnogo več, kot teh zgoraj naštetih 5.

Umiritev uma, boljša mišična vzdržljivost, izboljšan izgled, boljši spanec,…celo boljša spolnost. A pustimo te sočne teme za kdaj drugič. 

Zgoraj smo se lotili dejstev. Pa dajmo še razbiti nekaj mitov in ovreči nekaj mnenj.

MITI O VADBI PILATESA

 1. PILATES JE SAMO ZA ŽENSKE. Res je, da krepi mišice medeničnega dna, ki so izrednega pomena za ženske pri reprodukciji, med in po porodu, pri inkontinenci,… še to ne pomeni, da je pilates izključno za ženske. Tudi moški imajo mišice medeničnega dna in tudi te mišice potrebujejo trening. Res je, da pri tem treningu ne gre za dvigovanje uteži, a je izredno efektiven tudi za moške. Kot prvo, J.H.Pilates je bil tudi moški. Mnogo moških športnikov je že odkrilo prednosti te vadbe. Pilates se namreč v svetu športa vedno bolj uveljavlja kot ultimativna tehnika za izboljšanje gibljivosti, stabilizacije in funkcionalnosti telesa. Pa še vedno moški gojijo skepso glede te vadbe. No, pa dajmo tudi o tej sočni temi zakaj, v katerem drugem blogu. 
 2. ZA IZVAJANJE PILATES-a POTREBUJETE POSEBNE NAPRAVE. Res je, da obstajajo številne naprave in pripomočki za vadbo pilatesa (kot so reformer, stol, vzmeti, kadilak, pručke,…), vendar pa se metoda lahko efektivno izvaja tudi na blazini (Mat work). Vsa osnovna gibanja se lahko prenese na blazino, tako, da vam ni potrebno kupovati kompleksnih in dragih napravo, da se naužijete kvalitetne vadbe. Potrebno je le znanje za pravilno izvajanje vaj.
 3. S PILATESOM BOSTE GENERALNO MOČNEJŠI. Če ste začetnik, bo pilates vadba zagotovo poskrbela za izboljšanje in okrepitev stabilizatorjev trupa in mišic hrbta. Vendar pa se ne zanašajte na to, da boste generalno pridobili na moči izključno z začetniško vadbo pilatesa. V primeru želje po večji telesni moči in zmogljivosti je potrebno vadbo primerno prilagoditi in nadgraditi.
 4. S PILATESOM BOSTE IZGUBILI ODVEČNO MAŠČOBO. S pilatesom boste povečali gibljivost, okrepili svoje jedro, preoblikovali telo, držo in svoje gibanje. Ne boste pa efektivno izgubljali maščobe. V primeru prekomerne teže in maščobe, se bo potrebno podati na kolo, hoditi v klanec, vključiti lahkoten tek…v vsakem primeru dodati kardiovaskularno vadbo za kurjenje odvečnih maščob. Bo pa pilates, v tej kombinaciji, imel ključno vlogo pri obliki telesa in krepitvi nujno potrebnih mišic za funkcionalnost telesa pri kardio vadbi.
 5. PILATES DELUJE SAMO NA TREBUŠNE MIŠICE. Res krepi različne mišice na različne načine in pripomore k ravnemu trebuščku. Nikakor pa ni to edina prednost te vadbe. Pilates namreč deluje na 6 poglavitnih principih, ki jih je med vadbo dobro vedno upoštevati.

SLAVNI PRINCIPI PILATES VADBE

 1. Center-jedro – preusmeritev pozornosti na center in središče telesa, ki vas vodi in uči kdaj kako efektivno, uporabiti in aktivirati globoke mišice trupa.
 2. Koncentracija – preusmeritev vse pozornosti v posamezen gib, pripomore k temu, da dosežete več in telo in mišice bolje aktivirate.
 3. Nadzor – je ključnega pomena pri vadbi pilatesa. Tekoče gibanje v povezavi z dihanjem namreč omogoča boljšo, lepšo in efektivnejšo izvedbo.
 4. Preciznost – preciznost pri drži, postaviti, gibanju in povezanosti telesa med gibanjem izboljša zavedanje lastnega telesa in koordinacijo.
 5. Dihanje – poglobljeno dihanje in specifično dihanje s trebušno prepono (diafragmo), omogočata boljšo prekrvavljenost in dovod kisika v mišice. Kar omogoča boljši učinek in nadzor pri vadbi. Hkrati pa se s to dihalno tehniko naučimo bolje in globlje zadihati, tudi, ko ne vadimo in se lažje sprostimo.
 6. Tekoče gibanje – izboljša zavedanje posameznih gibov, način gibanja in držo.

KAR JE RES, JE RES!

Ne glede na vse govorice, mite in neresnice – pilates NI le ležanje na blazini in dihanje, pilates JE celostna vadba, ki ohranja telo funkcionalno, pilates POMAGA kot preventivna pred poškodbami in OLAJŠA gibanje po poškodbah, JE specifična oblika vadbe in jo je POTREBNO vzljubiti.

Morda je ne bo vzljubil vsak, a je vsekakor primerna za vsakogar.

Odločitev je na vsakem posamezno. V vsakem primeru je vredno poskusiti. Če ste še vedno skeptični – odločitev je vaša.

 

Avtorica članka: Mateja Žagar


myindriya

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani!Politika zasebnosti