Pilates vadba – ker zdravje ni izbira mladosti ali starosti

Pilates vadba – ker zdravje ni izbira mladosti ali starosti

Pilates vadba vseh generacij

Zakaj je pilates vadba vseh generacij. O gibanju v mladih in zrelih letih, o dvomih in strahovih, o izgovorih,…

Kot že skoraj 70-letna inštruktorica pilatesa spadam med peščico tistih, ki so na “stara” leta “nori” dovolj, da se redno gibajo. Vas zanima zakaj to počnem?

“Pazi nase, pazi na zdravje, obleči se dovolj, ne dviguj težkih bremen. Zdaj še gre, ko si še mlad-a. Na starost telo ne odpušča…” Vse to so stavki s katerimi so nas naše mame in še bolj babice svarile. A mladost je norost. Naše zdravje, telo, drža, hrbtenica sklepi – roko na srce – v mladosti, niso bistvo našega razmišljanja.

Šele z leti in izkušnjami začnemo zares dojemati, da pa morda le nismo najbolj prijazni do sebe. Z vsem kar počnemo. Se ne gibamo dovolj ali pa morda preveč in nepravilno, škodljivo. Hrana, ki jo vnašamo. Spanec, ki ga ni dovolj. Stres, ki je na koncu vedno nepotreben. In še bi lahko naštevala. Z leti telo in psiha vrneta. Hočeš nočeš, odplačaš svoj dolg.

Velikokrat se srečam z izgovori, da je že prepozno kaj spremeniti. Zakaj se začeti gibati v zrelih letih. Najboljši pa je izgovor – človek v pokoju nima časa. V kaj vse se ljudje ne prepričamo. Več o tem zakaj je vadba tako pomembna, ne glede na leta, pa v nadaljevanju.

 

Ko nehamo delati kar smo “morali”

Vsi si predstavljamo, da bomo prenehali delati kar “moramo”, ko se upokojimo. Ko pa se npr. upokojimo in nehamo delati kar smo morali delati toliko let, začnemo sanjati kaj bomo vse počeli, ko bomo v pokoju. Običajno nimamo dolgoročnih načrtov ali pa so le-ti preveliki.

A ne glede na to ali smo že v pokoju ali le sanjamo o njem ali pa se nam zdi, da je to nekaj nedosegljivega se moramo zavedati, da so naša leta le številka. Čas pa vseeno neumorno beži. In če vas zdaj, malo provokativno, vprašam kaj pa dejansko počnete zase – le zase? Koliko se gibate? Kako pazite na svojo hrbtenico in sklepe? Bi odgovori bili zadovoljivi?

In zakaj ne prenehamo delati kar “moramo” že prej? Zakaj šele v pokoju in šele takrat najdemo morda dovolj motivacije, da se odpravimo na vadbo ali naredimo res kaj za svoje telo. Če še zdravje dopušča. Dejstvo je torej: začeti je potrebno, dokler lahko.

 

Brez načrta ne gre

Napraviti si moramo načrt kako bomo skrbeli zase in kakšna bo naša pot naprej. Posebej, če smo sveže upokojeni naj spada v te plane zagotovo fizična aktivnost (hoja, kolesarjenje, izleti, delo na vrtu,…). A zavestno skrbeti za počutje s ciljano vadbo, nadzorovanimi gibi in preventivnim ravnanjem je nekaj popolnoma drugega.

Ljudje smo nagnjeni pri delu, hobijih in gibalnih vzorcih nasploh, k ponavljajočim se gibom in neenakomernemu obremenjevanju telesa. Zato je toliko bolj pomembno se zavedati, da moramo zase preventivno poskrbeti s primerno vadbo. Dalj časa, ko smo telo neprijazno obremenjevali, težje je. A zagotovo se da in nikoli ni prepozno začeti.

In tukaj nastopi pilates. Vadba primerna za vse starosti, ne glede na spol, telesno pripravljenost in zmogljivost.

 

Zakaj ravno pilates?

Pilates je preventivno naravnana vadba, ki je vse prej kot nežna. Čeprav se jo rado predstavlja kot umirjeno in nežno obliko vadbe. Temu ni ravno tako. Res gre za sklepom prijazno obliko vadbe, ki pa je izredno precizna, poda zadosten izziv in je izredno funkcionalno naravnana. Ima pa ta način vadbe eno veliko prednost. Možnosti in prilagoditev je ogromno. Telesu in sklepom je prijazna in loteva se nas tam, kjer smo najšibkejši – v našem jedru. Stabilizatorjih trupa. Ravno za to je to vadba vseh generacij. Posameznik lahko dobro spozna svoje telo, svoje potrebe in omejitve ter hitro napreduje. Več o metodi in posebnostih vadbe lahko preberete tukaj https://myindriya.com/pilates/ in https://sl.wikipedia.org/wiki/Pilates

 

Zakaj vadba v skupini

Poseben način motivacije je imeti skupino v kateri vadimo. Skupina nas potegne naprej, nas motivira. Izgovori izzvenijo, ker vemo, da nas nekdo pričakuje in to nam poda obliko druženja in skupnosti.

Vsekakor je pomembno, da so skupine za take oblike vadbe in predvsem za starejše, formirane manjše in ustrezno vodene. Zaupajte učitelji/inštruktorju, ki vadbo vodi, vaše želje in tegobe. Če je inštruktor ustrezno usposobljen vas bo o vaših omejitvah in potrebah poučil on. Naučili se boste prisluhniti telesu, svoje gibanje in telo spoznali v novi luči. Vadbe v manjših skupinah so namreč prilagojene na posameznika, na njegove sposobnosti, zmogljivosti.

S prvimi rezultati bo še motivacija višja in počutje boljše. Na boljše počutje pa vsekakor vpliva tudi nota druženja. Vse kar počnemo nam naj bo v veselje, drugače rezultatov in dobrega počutja ne bo. Predvsem to velja za nas “penzioniste”, ki se izredno radi podružimo in je to prijetna dodana vrednost vadbe.

 

Vodilo naj ne bodo izgovori

Razporedimo si čas, opredelimo vadbo kot čas zase. Še posebej, če se na vadbo odpravljamo prvič, ovrzimo dvome in strahove kot so: “Strah me je. Vsi me bodo čudno gledali. Nerodno mi je. Tega ne znam/zmorem…” To so nepotrebni strahovi, ki se pojavijo ob nečem novem in neznanem.

Potrebno se je odločiti, se ojunačiti in narediti prvi korak. Drugače ne gre. In z odločitvijo vas bo prevzela nova, sveža energija. Hkrati bo ta odločitev prijetna in koristna. S časom vas bo prevzela tudi želja po gibanju in ponosni boste, da ste se odločili za zdravje in gibanje. To vam lahko zagotovim – le vztrajati je potrebno.

 

Naložba v prihodnost

Naj vam za konec položim na srce še nekaj iz lastne izkušnje. Potreba po spremembi življenjskega sloga in  bolečine v hrbtu so me pripeljale do rednega gibanja. Želja po več, me je pripeljala do pilatesa. Želja po druženju me je pripeljala do redne vadbe in dodatno znanje me je pripeljalo do vodenja vadbe kot inštruktorica. Postala sem bolj mobilna, gibljiva, zadovoljna, neodvisna od pomoči drugih. Zaradi ene same odločitve. In leta niso bila moja ovira.

Lepo je, če sem pri teh letih lahko komu inspiracija in da imam možnost predajati znanje tudi mlajšim generacijam ter sem sama skozi to, fit in predvsem zdrava.

Naj bo tudi vaša edina omejitev nebo – vse ostalo so izgovori.

 

Avtorica članka: Saša Čurin, inštruktorica pilatesa

 


myindriya

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani!Politika zasebnosti