PREJ/POTEM: Odločila sem se živeti!

PREJ/POTEM: Odločila sem se živeti!

Kako živiš "prej" ob diagnozi RAK, ko ti "potem" ni zagotovljen?

Zgodbe prej/potem so vedno fascinantne. Nekdo ima dolge lase in se postriže. Nekdo shujša 30 in več kilogramov. Revež postane milijonar. 

A kako živiš "prej" ob diagnozi RAK, ko ti "potem" ni zagotovljen. 

Iris je izredno simpatična gospa, z zdravim humorjem in z obema nogama na tleh. Zdi se, da življenje dojema in zajema s polnimi pljuči.

Pred 5 leti je njeno odločnost pretresla diagnoza raka na dojki. 

Ker je to diagnozo doživela že pri mami se je odločila ukrepati in v pogovoru z njo ni bilo slišati kančka dvoma, da bi se predala.

Po preventivnem pregledu v programu Dora je sledil klic. Oglasiti se je morala takoj v kliničnem centru v Ljubljani. Dnevom strahu, dvomov je slidelila diagnoza, ki ji je pustila samo eno opcijo - odločiti se ZA življenje.

Z vsemi omejtivami, ki jih taka bolezen prinese. Iris so morali odstraniti dojko in po premisleku se ni odločila za rekonstrukcijo.

Pragmatično in brez pomislekov je ovrgla vse predsodke, se požvižgala na mnenje drugih. Ni izbrala videza in "lepote" temveč zdravje. Rekonstrukcija bi namreč prinesla marsikateri riziko. Odločila se je za protezo in samozavestno pove, da je ne moti niti v kopalkah. "Če koga moti, naj pa pogleda proč.", reče in se hudomušno nasmehne.

Opravila je BRCA teste dedne nagnjenosti k raku dojk in jajčnikov, redno hodi na preventivne preglede in sprejema življenje takšno kot je. 

Ko se pogovarjaš o vsem kar je doživela to pripoveduje z neverjetno lahkotnostjo, a je jasno, da svojo situacijo sprejema kot dejstvo, kateremu ne pušča druge opcije, kot živeti.

Po diagnozi in operaciji je prišla do zaključka, da bo v svoje življenje vključila redno in načrtno gibanje.

Poskusila je več oblik vadbe in se ustavila pri nas ter vzljubila pilates.

"Več stvari sem poskusila, a nikjer se nisem tako našla kot tukaj. Za vadbo pilatesa sem slišala, da je težka. Prebrodila sem začetek in hitro začela opažati pozitivne spremembe. Vaje z lastno težo mi niso več težava. Vožnja v avtomobilu in obračanje nazaj mi ne predstavlja nobene ovire. Ker sem po operaciji pridno migala, nimam omejitve zaradi rane, rama je lepo gibljiva in vse lahko počnem brez omejite. Vedno se uživala v obiranju oljk, a sem z leti postajala negotova in nisem več zaupala lastnemu ravnotežju in telesu. Odkar redno vadim sem bolj gibljiva, okretna. Počutim se super."

"Počutim se super...", pove z iskrico v očeh, ki si je marsikateri zdrav človek lahko samo želi. 

Po takem pogovoru sem bila navdušena nad tem, kako odločeno živi Iris. Njena energija me je prav prevzela in njen napredek mi je dal potrditev in zagon za naprej.

Vsem nam, "zdravim", pa želim, da vse tiste dni, ko se najbolj smilimo sami sebi, ko si nismo všeč, ko nam najeda služba,... prenehamo z izgovori, dvignemo svoje zdrave riti, začnemo skrbeti zase, se redno gibati in spustimo izgovore.

Ko enkrat pride bolezen, se zagotovo ne bo pogajala z našimi izgovori in odlašanjem. Če ne ukrepaš in se ne odločiš, potem neusmiljeno zmaga.

Hvala Iris za navdih in vse vaše nasmeške, ki jih delite z nami.heart

 

Avtorica: Mateja Žagar

 

 


slika
myindriya

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotovitev najboljše izkušnje na naši spletni strani!Politika zasebnosti